2022. március 11., péntek

Mo Xiang Tong Xiu: The Scum Villain's Self-Saving System (első kötet)

Cím: The Scum Villain's Self-Saving System
Író: Mo Xiang Tong Xiu (MXTX)
Nyelv: angol
Kiadó: Seven Seas Entertainment
Oldalszám: 354
Kiadás éve: 2021
Különlegesség: illusztrált kiadás

Rendeld meg ITT!

Fülszöveg: Half-demon Luo Binghe rose from humble beginnings and a tortured past to become unrivaled in strength and beauty. With his harem of over three hundred wives, and dominion over both the human and demonic realms, he is truly the most powerful protagonist—in a trashy web novel series!

At least, that’s what Shen Yuan, online alias “Peerless Cucumber,” believes as he finishes reading the final chapter in Proud Immortal Demon Way. But when a combination of rage and a poor meal choice leads to his death, Shen Yuan finds himself reborn into the world of the web novel, in the body of Shen Qingqiu–the beautiful but cruel teacher to a young Luo Binghe. Although as Shen Qingqiu, he now has incredible power and abilities as a cultivator, he’s destined to be horrifically punished for crimes against the protagonist, so this new Shen Qingqiu has only one course of action: get into Luo Binghe’s good graces before the young man’s rise to power. That’s the only way he’ll escape the awful fate of a true scum villain!

Véleményem: (Lesz majd egy olyan poszt is, amiben a teljesen új olvasóknak írok egy összefoglalót, hogy miről is szól ez a regény, de ez most főleg azoknak szól, akik ismerik a könyvet és/vagy MXTX munkásságát.)

Art: @teayez

MXTX karakterei közül Shen Qingqiu erősen a kedvencem. Nem feltétlenül azért, mert olyan belevaló karakter (pedig az), de ő az egyetlen, akinek piszok erős és hangulatos (ha lehet ilyet mondani egy karakterre) a személyisége. Ahogy behozza a modern stílust a kultivátorok (kortalan? régmúlt?) idejébe az zseniális. Természetes. Hiába simult bele teljesen a világba, amibe belecsöppent, azért ő akkor is egy 21. századi háremregény olvasó, aki keni-vágja a xianxia regények szörnyecskéit (vagy legalábbis a Proud Immortal Demon Way-ét), és ezt lehet is érezni azon, ahogy beszél és gondolkodik. Imádom, ahogy megfigyeli a cselekményt, és minden egyes rohadt női karakterrel össze akarja hozni csóró Luo Binghét (értem én, hogy egy háremregény főhőse volt, de a gyerek még csak egy tinédzser! Hagyd hogy felnőjön, kérlek!), és aztán kiakad, amikor ő kerül a lányok helyébe. És mivel az egyetlen célja a túlélés, észre sem veszi, mire fel ez a változás, ami nagyon természetesnek hat, 50 elégedettségi pont az írónőnek!

Annyira szeretem ezt az első részt, mert itt még Binghe is olyan kis ártatlan és naiv (később is az lesz, csak akkor majd a falnak fogok menni tőle), és imádom ezt a korai kapcsolatát Shen Qingqiuval. Olyan ártatlan és gyermeki. Kedves. Imádom továbbá, hogy mindenki szereti SQ-t. Imádom, hogy ő ilyen kis méltóságteljes karakter, aki a legyezőjét libegtetve képes finom, elegáns benyomást kelteni, miközben valójában nagyon is szarkasztikus és csepeg az iróniától. Nem csoda, hogy mindenki imádja (élükön Liu Qinggevel, egyem a szívét). Bármilyen körülmények között le tud állni vitatkozni a Rendszerrel, vagy be tud szúrni gondolatban valami gúnyos megjegyzést, nem számít, milyen szomorú vagy gyászos épp a hangulat. Mellesleg: én nagyon shippelem a Shen Qingqiu x Rendszer párost. Ha van valaki, aki még SQ-nál is szarkasztikusabb, az a Rendszer. 

(Teória: Úristen, mi van, ha a Rendszert SQ gunyoros utálom-szeretem érzelmei hozták létre, amit az eredeti regény iránt táplált, és azért jött létre ez a plot-hole kitömős, regényben újjászületős dolog, mert ő ennyire ki volt akadva tőle? o.o)

Artist a képen

Alapvetően egyébként az SV előtt nem olvastam regényt ezzel a koncepcióval (vagyis hogy a szereplő belekerül az általa olvasott regény világába és az egyik karakter személyébe), szóval nekem nagyon tetszett. Hogy ezt ilyen jól hozta az írónő, hogy ilyen érdekes célt adott a főszereplőnek, és hogy ilyen szépen beleszőtte az eredeti regényt ebbe az újba, és ettől nem lett unalmas az pedig újabb 50 elégedettségi pont.

Az egyetlen, amit sosem magyarázott meg, de engem igen csak felzaklatott a kérdés… Hogyan? Mármint oké, hogy Shen Qingqiu aktiválta a Rendszert. Oké, hogy kimondta a jelszót. De… hogyan jött létre a Rendszer? Mert erről Shen Qingqiu sosem kérdezi meg az írót (SPOILER akivel ugyebár találkozik, tehát lehetősége lenne rá SPOILER VÉGE), sőtmitöbb, úgy tűnik, maga az író sem tudja, mi és hogyan történt… Bár a Rendszerből kinézem, hogy fogta magát, és lett. Neki saját személyisége, és (igen erős) akarata van, ő képes ilyenekre. De alapvetően sosem volt téma a könyvben, hogy egyáltalán hogyan volt lehetséges ez az egész „újjászületés egy regényben” dolog. Aminek azért már csak kérdésként is fel kellett volna vetülne SQ fejében, nem? Az enyémben felvetülne, ha ilyen történne velem, az biztos. Nem olvastam még erről teóriákat, szóval lehet, született egy csomó, csak én lemaradtam róla. De. Mi van, ha a Rendszer azért jött létre, mert SQ annyira utálta-szerette ezt a regényt, és utálta, hogy tele volt plot-hole-okkal, ezért létrejött a Rendszer, és beszippantotta SQ-t, hogy tömje ki őket, és csinálja jobban, ha tudja? Szerintem a Rendszer és SQ személyisége eléggé hasonló – ez a gyenge érvem, amivel alátámasztani kívánom a teóriámat. :D

Artistot nem találtam :(

A regény legerősebb eleme egyelőre a világépítés és az érdekes cselekmény. MXTX regényeiben egyébként mindig különböző módon jelenik meg a kultivátorok világa, bár az alapok legtöbbször ugyanazok (pl. a kardon repülés mindig megvan), ami minden regénybe csempész valami újdonságot, de azért az ember már nem lepődik meg annyira, és ismerősen fogadja a dolgot. Ez lehetne unalmas is egyébként, de MXTX regényeit nem a világépítés adja el - hanem a karakterek. Ő az első olyan író, akinél igaziélőlélegzőesendő karakterekről olvastam. A karaktereit az egekbe emeli, aztán porrá zúzza őket. Vagy a földre hajítja, és jól megtapossa. Nincs még egy olyan mellékszereplője sem, aki ne szenvedett volna meg azért, amit elért, vagy bűnhődött volna meg azért, amit elkövetett. Hagyja elbukni őket. Hagyja hibázni őket. Reménykedni, aztán csalódni. Szeretni, aztán összetörni. Sosem kapnak meg mindent, amit akarnak. Ellenben mindig le kell mondaniuk valamiről. Ezek itt is elköveti Shen Qingqiu és Luo Binghe (nem a legelső kötetben, de szépen lassan), de ezekre inkább a Grandmaster of Demonic Cultivation és a Heaven Official's Blessing a legjobb példák.

Annak ellenére, hogy az írónőnek ez volt az első regénye, ezt olvastam utoljára. Sajnálom, hogy ez a regény nem kapott akkora hype-ot, mint a Grandmaster Of Demonic Cultivation és a Heaven Official's Blessing, pedig a három regénye közül világépítés és történetvezetés szempontjából ez a második legerősebb (a Heaven Official's Blessing minden szempontból vezeti a listát, nincs mese). Bár az összes regényének úgy van értelme, ha egyben beszélünk a kötetekről (külön-külön nem sokat lehet róluk mondani, hisz ezek nem folytatásos sorozatok, hanem mindegyik egy nagy történet, amit muszáj volt részekre szedni, hogy kiadható legyen), de azért igyekszem regényenként összeszedni  gondolataimat, és az utolsó kötetnél értékelni egyben az egész sorozatot. 

Kedvenc idézeteim:

„[…] If you cannot become strong, I will stay by your side and protect you.”

"Why does Shizun keep looking at me? he asked. "Could it be that this disciple was gone for so long that Shizun also missed him?”
„I'm not allowed to look at someone I raised?” asked Shen Qingqiu. Luo Binghe chortled. 
„Of course Shizun is allowed. Am I pleasing to look at?” 

„Dying for Shizun or dying together with Shizun, either one is something this disciple would gladly do,” said Luo Binghe.

"Had he done something wrong? Something so wrong that it couldn't be absolved – that he didn't even have the right to kneel and plead Shizun for forgiveness?
„But Shizun, you said before that just as pople can be good or evil, demons can be good or evil,” he mumbled. „That in this wold, there is no one… intolerable to the heavens.”"

"Liu Quingge wasn't good with words. He patted Shen Qingqiu's shoulder. „Your disciple is gone, but you can still accept more.”"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése